Sångglädje

Fastän det inte blir som man tänkt sig blir det bra ändå!

6 februari, 2017

Jag har lärt mig att när jag är trygg i en situation är det bästa för mig att inte planera så mycket. Spontanbesök hos kompisar, som jag inte sett på länge, blir uppiggande energibomber istället för att känna mig styrd och uttröttad av ett hektiskt schema. Kvaliteten blir strålande och energin är på topp när ett besöksläge uppstår lite spontant.

Detta förhållningssätt blev en förutsättning för mig för att kunna hantera min utmattning. Ett alltför uppbokat schema gav långa bakslag hur roligt och energigivande det än hade varit att ses. Spontana besök när andan tillät att falla på blev däremot succé och skapade lust och energi.

Jag försöker att införliva denna devis i det mesta jag gör. Är jag tillräckligt trygg i situationen är det helt fantastiskt att se vart exempelvis tonerna tar vägen när jag sjunger. Det blir kanske inte som jag tänkt mig från början men vilken häftig känsla när det kommer ut något jag gillar.

När jag undervisar märker jag att det oftast blir mycket bättre om jag inte detaljstyr allt redan innan personen eller gruppen kommit in i rummet. Det räcker att jag har ett hum om vad jag skulle vilja göra. Om eleverna drar åt ett annat håll är jag med och guidar. Det går inte att beskriva i ord hur häftig den processen är.

Mina absoluta favorit-stunder är stunder som blir totalt annorlunda från hur jag förväntat mig! Oavsett om det gick vägen eller inte. Antingen lär jag mig massor av mina misstag eller så får jag en himlastormande upplevelse. Det är en vinst oavsett! När processerna är kreativa och tillåts att leva sina egna liv händer det magiska saker.

Är det att vara i stunden? Ja, det tycker jag sannerligen! Öppnar det upp för misslyckanden? Betydligt färre misslyckanden än om jag ska bestämma allt i förväg!

Tryggheten kommer förstås ur en erfarenhet av åtskilliga planeringar, lära känna vänner och att starta dekorationsprojekt hemma. Jag behöver dock ha koll på mina yttre ramar. Märker jag att tidsramen inte går ihop får jag svårt att fungera. Jag gillar att veta vad jag har att förhålla mig till. När jag ser att tiden räcker till blir jag lycklig i hjärtat. Då finns det utrymme för mig att vara kreativ. Saker blir dessutom oftast bättre  än jag kunnat tänka mig!