Hinder i vägen?

Tummen upp?

26 november, 2016

Om jag känner att jag får idétorka och börjar gå vilse i min egen sångdjungel lyckas jag oftast hitta inspiration genom att lyssna på andra sångare. I dag finns miljarder sovrumssångare tillgängliga på youtube och på spotify finns ett gigantiskt sångbibliotek. Det är ju grymt!

Samtidigt kan jag ha svårt att sålla mig fram till det jag vill höra när uppsjön av alternativ är stor som rymden. Ibland kan jag känna att det är som att försöka hitta en nål i en höstack.

Fast så hittar jag kanske ett klipp som jag bara älskar. Då är det värt det!

Samtidigt som jag är tacksam för att möjligheten finns kan jag undra om jakten på tummar upp, ner, likes och hjärtan i sociala medier alltid är så hälsosam?

Istället för att få applåder och bekräftelse av ett begränsat antal människor i en publik, av släkt eller vänner ger man istället av sig själv till hela världen (som inte alltid är så hövlig).

Vad händer om man har en miljon tummar upp på youtube? Vad händer om man har 5 likes? Ser man undermedvetet det som en måttstock för hur bra man är som sångare? Blir det indirekt ett mätverktyg av sin egen förmåga i förhållande till andra?

Jisses vad enkelt musikerlivet blev plötsligt. Äntligen dök det upp ett mätverktyg för hur bra jag är! Särskilt i förhållande till andra.

Jag kan ju liksom se om kompisen fått några fler tummar upp än jag. Det är ju inte som en svårräknad, rungande applåd, utan jag ser det svart på vitt om jag fått fler likes eller inte.

Det blir också enkelt att se om jag har världsstjärnepotential! Spännande. Om jag inte får 150 000 likes är jag visst inte någon världstjärna… Jag får fundera på om jag ska fortsätta…

Nej, riktigt så tycker jag faktiskt inte. Det är så himla lätt att förminska sången till en prestation. I mina ögon är det så långt ifrån musiken man kan komma. För mig handlar sång och musik om att gräva ordentligt ur sitt hjärta, rått och ärligt, och att förmedla det genom musiken.

Att känna att det man sjunger om landar hos någon annan är väldigt positivt och underbart. Att förminska den lyssnarupplevelsen till en tumme upp eller tumme ner känns inte tillräckligt beskrivande för mig.

Så, nu kanske jag har varit bakåtsträvare tillräckligt för i dag? Ja, det har jag nog,

Det finns plats för alla sorters system. Fysisk publik eller tummar upp och ner på nätet. Huvudsaken är att musiken flödar och det gör den verkligen just nu =)