Hinder i vägen?

Alla hjärtans dag

13 februari, 2017

I morgon är det alla hjärtans dag… Hmmm… Jag är en person som älskar kärlek men jag har faktiskt ett lite komplicerat förhållande till Alla hjärtans dag.

På gymnasiet kunde man beställa rosor som skulle delas ut offentligt i klassrummen på Hollywoods kärleksdag nummer ett. Jag och mina kompisar skickade vänskapsblommor till varandra men i övrigt var mina rosceremonier ganska skrala. Att andra fick buketter av rosor, som man såklart i sann Alla hjärtansdaganda antog kom från hemliga beundrare, var inget som bekom mig. Åtminstone inte vad jag visade.

Kände jag mig oälskad? Absolut inte! Jag tyckte inte heller att dessa offentliga rosutdelningar var särskilt jobbiga, även om jag, i hemlighet, hoppades få den ultimata bekräftelsen från killen jag spanade på lite extra just den veckan. Till största del var det vänskapsrosor som delades ut och det var ett fint tillfälle att skriva fina ord till de människor som betydde mest för en.

Romantiklös var jag egentligen inte heller. Jag hade pojkvänner på gymnasiet även om de relationerna sällan lyckades sammanfalla med Alla hjärtans dag. I ettan tror jag i och för sig att jag lyckades bli tillsammans med en av dem på Alla hjärtans dag. För att göra Hollywood-versionen av kärlekshistorien komplett önskar jag att hade kunnat bjuda på en romantisk historia där denna relation hade startat med en ros i rosutdelningen under dagen. Tyvärr tror jag det var ett roslöst tilltag lite senare på kvällskvisten.

Den romantiska komedins kulmen nås på Alla hjärtans dag. Det är hjärtan och blommor överallt i affärerna och alla tar ledigt från kvällsaktiviteter för att bygga upp hajpen om årets mest romantiska dag! Restauranger blir fullbokade i ett nafs och affärer blomstrar. Förväntningarna är skyhöga.

Jag vet inte om Alla hjärtans dag är den mest romantiska dagen för mig. Det finns många anledningar att fira sin kärlek men 14/2 är bara en dag av många. För mig blir den inte mer kärleksfull för att ytan är så bländande stark av glitter, rödfärg och förväntningar.

Jag älskar kärlek och romantik! Den kan se ut på många sätt – även utan chokladhjärtan och små nallar med ändamålsenliga kärleksbetygelser som delas ut för att det är dags för Valentin.

Visst ska jag älska mina nära och kära i morgon – precis så som jag försöker göra andra dagar. Kanske att jag fyller hjärtat lite extra för att det är en dag som vi uppmanas att älska.

Ytan, förväntningarna och stoltserandet tror jag att jag hoppar över däremot. Jag ser igenom rosceremonierna. De är inte nödvändigtvis fyllda av mer kärlek än sovmorgonen man får en söndag när natten har varit tuff med ett sjukt barn eller den där goda middagen som lagas när man utarbetad har somnat på soffan.

I folkhemmets stora musikfest, Melodifestivalen, som sammanfaller med tiden för Alla hjärtans dag finns vissa liknelser. I mina ögon blir inte musiken bättre av en fantastisk ljus-show eller perfekta högtalare hur gärna man än skulle kunna önska det ibland. När musiken, ljuset och ljudet lyfter varandra är det fantastiskt och häftigt men stundtals kan ljusshowen vara hela upplevelsen för mig i det sammanhanget. Hjärtat i musiken kan inte maskeras med en perfekt yta.

Enkelhet, innerlighet, ärlighet kan också gå rakt in i hjärtat och röra till tårar. Jag har många musikaliska exempel och ännu fler romantiska exempel. Jag tror jag kör på det stuket även i morgon!

Ni som älskar nallebjörnarna och rosbladen ska såklart köpa så många gelehjärtan ni orkar äta och boka bord på den finaste restaurangen ni kan tänka er. Det finns inget ytligt i ett genuint Alla hjärtans-dagsfirande. Precis som i melodifestivalen finns det storartade, glamorösa bidrag som berör ända in i ryggmärgen. Det gillar jag!

Njut ordentligt av kärlekens energi i morgon. Världen kan behöva lite extra kärlek just nu. Jag ska också sprida kärlek i morgon. Fast det blir på mitt sätt.

Sjung med hjärtat och älska ditt uttryck. Älska, njut och ta vara på morgondagen (och alla andra dagar)!