Sång och forskning

Power in music

7 december, 2016

Det är väldigt sällan som jag skriver om mitt jobb. Bloggen utgår från mig själv, mina konstnärliga resor och mina erfarenheter. Fast i dag blir en dag när jag ändå gör lite avkall från detta.

Härom helgen tog jag med mig ett gäng härliga kvinnor till en fantastisk spa-anläggning och sjöng i mängder. Härliga avbrott av god mat och bad i varma pooler förstärkte känslan av ett totalt avbrott från vardagen. I mina ögon blev helgen alldeles magisk.

Vi sjöng högt och lågt och skrattade tillsammans. Det enda som spelade någon roll där och då var individerna, gruppen och den glädje som spreds.

Att åka iväg med ett gäng människor med olika musik-preferenser, olika personligheter och olika erfarenheter inom sångområdet skulle kunna skapa viss nervositet.

Det är ju inte heller säkert att de gillar konceptet eller mig??

Fast när känslorna veckan innan istället framkallade samma ”kill i magen” som jag hade när jag var barn och låg och väntade på att det äntligen skulle bli julafton insåg jag att jag nog ändå var rätt trygg.

Under åren har jag lärt mig att förlita mig på kraften i musiken. Till och med när jag har varit i sammanhang där ingen normalt sett sjunger över huvud taget brukar det sluta med att jag har svårt att ta mig därifrån när de väl kommit igång. Då vill ingen sluta sjunga.

Det är något som händer när deltagarna börjar komma igång. Gruppen vänder trevande och försiktigt till kraftfullt! Det skapas en känsla av att ”vi är starka” som nästan går att ta på. Det är totalt beroendeframkallande för övrigt!

Jag är så glad för att vetenskapen gör många av dessa upplevelser tydliga. Det gör det lättare att bena ut mina upplevelser och det förstärker tilliten inför nästa nya grupp.

Oxytocinet och dopaminet ökar i blodet när vi sjunger och gör att vi har lättare att ta sociala kontakter, att vi blir lugna, energifulla och mår bra.

’Nervositeten måste ju liksom släppa, tycker man, om kroppen fylls av så mycket må bra-hormoner.

Att sången är likvärdig många andra mindfullnessmetoder blir också tydligt när tid och rum plötsligt bara försvinner.

Det är skönt att känna mig trygg i att min prestation blir väldigt sekundär så länge jag kan få gruppen att sjunga tillsammans. Då sköter sången om magin och vi är i hamn =)