Sång och forskning

Vaggvisor och smärtlindring

23 november, 2016

Gissa om jag blev glad när jag hittade ett radioprogram från 2013 häromdagen, Det handlade om en musikterapeut, Alexandra Ullsten, som gjorde en forsknings-studie om hur vaggvisor kan användas som smärtlindring på för tidigt födda spädbarn.

Hon berättade om sitt arbete inom vården och hur just vaggvisorna hjälper barnen att bli lugna, somna, stressa av och slappna av. I vaggsången förmedlar vi känslor vilket gör sången väldigt kraftfull.

När radioprogrammet sändes 2013 pågick Alexandras studie om hur vaggvisor kan skapa smärtlindring för för tidigt födda spädbarn. Vid provtagningar och behandlingar, som ofta är obehagliga för barnet, kan det vara svårt att dosera smärtlindrande mediciner. Därför var denna studie viktig.

Vaggsång har använts över hela jorden, i alla kulturer och i alla tider. Föräldrar vet att den fungerar. För att kunna använda vaggsången som ett komplement inom vården, för de här små barnen, behövs det dock forskning.

Sången kan vara ett sätt att underlätta. Smärta är inte enbart en fysisk smärta. Den kan också uttrycka sig som en stress inför obehagliga provtagningar och av att vara borta från sina föräldrar. Kan man därför ta bort den känslomässiga smärtan har man underlättat mycket för barnet. Andra studier har visat att barnet återhämtar sig snabbare med vaggsång.

Ja, vad säger man? Hur många gånger har jag inte sångvaggat mina barn till sömns när de haft ont? När öroninflammationen på en liten fyra månaders bebis var så fruktansvärd att den nästan åt upp hela familjen hjälpte bara schottisdans och ”Mössens julafton”. Vi sjöng och sjöng.

I hemlighet har jag suttit som fängslad nedanför trappan och lyssnat på när min man sjungit vaggvisor för barnen när det varit läggdags. Den kärleksfulla sången var något av det bästa jag visste.

Jag tvivlar inte det minsta på vaggsångens kraft. Jag blir bara så glad för att de här små bebisarna, som kommer ut lite för tidigt, får möjlighet att få ta del av detta under sin tid på sjukhuset – genom att forskning visar att det fungerar.

Heja forskningen!

Vill du höra radioprogrammet? Klicka här =)