Sång och forskning

En kvinnas upplevelse

16 november, 2016

Trots att jag är så intresserad av forskning om hur musik påverkar oss och vår hälsa, tycker jag samtidigt att den enskilda upplevelsen ger tillräckliga ”bevis” för att övertyga mig.

Det är så många som berättar att musiken påverkar dem på olika sätt och att humöret kan göra en tvärvändning så fort man hör en särskild låt.

I fredags såg jag ”Tomas Andersson Wij spelar med Timbuktu” på SVT och i en av intervjubitarna pratar de om hur musiken påverkar dem.

Tomas: Kan du beskriva vad ”medicinen” musik gör med dig?

Jason: Det ger mig kraft. Det ger mig någon sorts plattform för eftertanke och drömmar. Att stoppa in sina lurar och sätta på en låt som man får feeling för för stunden. Det är som att man kan klättra upp på den där bergstoppen och se ut över landskapet när jag lyssnar på en låt som verkligen ”gör det” för mig. Det är oumbärligt för mig i det här livet.

Det är stort. Med eller utan vetenskap. Jag hör många som säger liknande saker om musikens roll i deras liv. Jag känner också igen mig i Jasons tankar och känslor. Utan musik vet jag inte vad jag stundtals hade gjort.

Musik är en av mina bästa vänner. Den kan alltid få mig på bättre humör. Den får mig att komma till insikt utan att behöva berätta för mig vad jag ska göra. Den tröstar och peppar mig när livet känns tungt och den lugnar när jag behöver.

På två sekunder kan jag djupdyka ner i en känsla som kanske legat gömd. När låten är slut har känslan fått utrymme och kommit lite längre i sin bearbetning. På samma två sekunder kan den göra mig euforisk och glad trots att jag varit trött innan.

Musiken är också en tidsmaskin för mig. Minnen poppar upp som popcorn när jag hör låtar från min barndom eller när jag var yngre. Den får mig att minnas personer som spelat roll i livet och gjort avtryck.

Med eller utan vetenskap är musik extremt kraftfullt för mig. Jag behöver egentligen inte läsa om hur den påverkar oss i vetenskapliga artiklar eller studier för att vara 100% säker på min upplevelse. Jag vet det ända in i själen.