Sångglädje

Vad grym jag är!

7 november, 2016

I går kväll lyssnade jag på Verkligheten i P3 när jag körde bil på kvällskvisten. Jag hamnade i en intervju med en ung friidrotterska som efter en SM-final fick ett stipendium för att kunna träna och tävla för ett college i USA. Allt var betalt och träningen var väldigt fokuserad.

En bit in i intervjun undrade journalisten om hon kände att hon hade prestationskrav tillbaka nu när hon hade ”fått allt det här”? Om hon kände att hon måste leverera?

Den unga tjejen svarade så klokt: jag vet ju att man bara presterar sämre om man känner att man har press på sig så det är bara till att släppa de tankarna.

Journalisten undrade om hon verkligen kunde släppa dem varpå tjejen förklarade att hon klarar av att göra det.

Jag blir så inspirerad. Egentligen av hela intervjun men särskilt just de orden. Det är precis vad jag själv har kommit fram till. Om jag känner press kommer jag inte så långt. Det har jag upplevt många gånger.

När jag fullkomligt genomstressad som 24-åring gick på musikhögskolan och hade konserter inplanerade med skolans kammarkör fick jag förklara detta för körledaren. ”Säg till mig att jag inte behöver komma så kommer jag”. Om jag inte kände att jag ”måste” var chansen att jag orkade komma betydligt större.

Han skrattade lite gott åt mitt förslag men förstod att det var vad jag behövde. Ingen press.

Det var såklart inget sätt att leva på. Jag fick göra justeringar i mina ”tusen åtaganden” så jag hann med att se fram emot konserterna. Poängen med friidrottstjejens ord blev däremot lite extra påtagliga tack vare erfarenheten.

Något som hon ofta kostade på sig när hon var nöjd med ett resultat var att peppa sig själv. F*n vad grym jag är! Det ska jag verkligen försöka bli bra på. Att förstärka mig själv med lite peppning.

Jag är bra på att analysera och se bakom problemet. Att berömma mig själv när jag har fixat något är det lite värre med. Det blir mest en avbockning på checklistan. Istället för att rusa vidare till nästa grej på listan ska jag se till att jag klappar mig själv på axeln också.

Om ni vill lyssna på hela intervjun finns den här.