Sång och forskning

Hjärtat och sången

2 november, 2016

Körsången synkroniserar oss människor på många sätt. Att få skapa något tillsammans är en underbar känsla. Min röst räknas och är viktig men den är bara en mindre del i ett större sammanhang. Jag räknas och jag hör hemma!

Oxytocinet ökar när vi sjunger vilket bland annat skapar en gemenskapskänsla och tillit till varandra. Tydligen kallar en del det för kärlekshormonet och utsöndras exempelvis även när vi ammar. Genom oxytocinpåslaget när vi sjunger verkar vi alltså få en känsla av ett ”vi”.

Att hålla på med musik är en komplicerad aktivitet för våra hjärnor. När vi musicerar aktiveras nästintill alla delar i hjärnan. Att göra det tillsammans med andra, som exempelvis i en kör, kräver väldigt mycket kommunikation. Vi ska inte bara förhålla oss till vår egen förmåga och upplevelse utan måste förhålla oss till varandra. Det tycker jag är kraftfullt!

För några år sedan publicerade ett forskarlag vid Sahlgrenska Akademien en studie som visade att om vi sjunger tillsammans och andas på samma ställe kommer våra hjärtpulser att synkroniseras efter en stund. Snacka om kommunikation. Det är så häftigt!

Vilken grej egentligen! Genom ett gemensamt andningsmönster när vi sjunger kan vi alltså påverka våra kroppar till att svara på ett liknande sätt. Sången skapar en känsla av gemenskap och kommunikationen är så hög som den kan bli.

Jag blir inte förvånad över att Sverige är en körnation med långt över en halv miljon kördeltagare registrerade i Sveriges körförbund.

Samtidigt som jag vet hur betydelsefull körsången är för den enskilda individen i sin fritidsaktivitet funderar jag samtidigt om vi inte skulle kunna utnyttja körsången på ett mycket mer effektivt och givande sätt inom exempelvis vården än vad som görs idag.

Numer råder det inte minsta brist på studier och forskning inom området. Alla stora universitet i världen intresserar sig för musikens påverkan på våra kroppar och hjärnor. Vetenskapliga studier publiceras i strid ström.

För att skapa en starkare känsla av samhörighet borde vi även ta fram allsångsrepertoaren vid alla stora händelser på gator, torg, idrottsaktiviteter och tillställningar. Det skulle bokstavligt talat bli ett kärleks-spridande utan sociala begränsningar.

Heja oss människor som har förmågan att skapa samhörighet, läkning och kommunikation. Körsången är ett alldeles strålande verktyg =)

Vill du läsa studien om hur körsången påverkar våra gemensamma hjärtpulser finns den här.

Vill du läsa om oxytocinet som ökar när vi sjunger kan du göra det här.

Vill du veta mer om hjärnans aktivitet när vi musicerar kan du se det här.