Sång och forskning

Dopamin hangup

19 oktober, 2016

Sedan förra inlägget om dopaminets uppiggande effekt kunde jag inte riktigt släppa alla andra effekter som dopamin ger. Jag inser att det är lika intressant teoretiskt som min kropp verkar gilla det som signalsubstans.

När vi njuter ökar dopaminet i kroppen och vi känner oss gladare och lyckligare. Vem gillar inte det?

Eftersom dopaminet är kopplat till hjärnans belöningssystem kommer det att öka så fort vi ger oss själva en belöning. Det verkar inte spela roll om det är godis, likes på Facebook eller alkohol.

Man kan ju fundera på vad det egentligen är som man är beroende av? Träning, choklad, sång eller är det möjligtvis DOPAMIN? Jag tror jag är beroende av dopamin! Fast egentligen är det väl uppiggandet, välmåendet och lyckan?

Jag blir lycklig när jag sjunger och spelar. Även om jag bara tänkt mig sjunga en kort stund blir jag piggare, gladare och mer tillfreds. Oftast har jag ingen lust att sluta alls. Björnen har väckts från sitt ide och mycket verkar vilja ha mer.

Sången och musiken är en av mina stora dopaminkällor. Jag tror inte att jag skulle kunna leva utan dem (även om vi bråkar lite ibland). Jag är beroende på livstid =)

Vill du läsa mer om sång, musik och dopamin kan du göra det här. 

Vill du läsa mer om dopamin och dess effekter kan du göra det här.