Sångglädje

Vilan och skönheten

17 oktober, 2016

Hösten är en härlig årstid. Det är smäktande vackert utomhus, luften är lätt att andas och jag älskar äpplen och rotsaker i alla de former. Kreativiteten i köket fullkomligt exploderar bland alla goda dofter. Sedan har vi ju min största favorit – kronärtskockan!

En kokt kronärtskocka på lördagskvällen är en riktig höjdare! Lite smör, salt och citron till så är kvällen gjord.

För några år sedan var vi ute i lite för god tid när vi handlade kronärtskockorna och  på lördagskvällen var de inte längre ätbara (de torkar tydligen väldigt fort).

Eftersom jag inte gillar att slänga mat och har en förkärlek till den ”vissna looken” fick de istället bli dekoration. Det är så praktiskt dessutom. De låg på ett fat i veckor och emellanåt försökte jag öppna kronbladen för att få en lite mer blomlik känsla.

En morgon såg jag att de innersta bladen började ändra färg. Efter ett par dagar hade kronärtskockorna blommat ut till lila ryamattor som luktade något fantastiskt! På bilden här ovanför är en av blommorna i årets skörd =)

Hur kunde detta gå till??? Den var ju stendöd och torr som fnöske??

Jag har ingen aning! Kanske är det livet efter döden? Kanske har den ett vattenlager till dessa fantastiska lila stänglar? Underbart och vackert är det oavsett. Det räcker för mig.

Jag upplever att min sång fungerar på samma sätt. Utvecklingen som sker i vilan efter en intensiv övningsperiod kan vara minst lika stor som i själva övandet. Saker och ting faller på plats om jag också tar mig tid för vila.

Sången klarar en längre vila. Jag sjunger aldrig så bra tekniskt som jag gör efter ett par veckors paus (om jag har övat mycket dessförinnan).

Så är det inte när jag övat piano eller konditionstränat… Där får vilan vara betydligt kortare.

För att jag inte ska överbelasta mig och börja få värk till höger och vänster kan en vilodag eller två vara väldigt avgörande. Saker och ting behöver utrymme att falla på plats även i konditionsträningen, utan att jag oavbrutet ska störa med konstant belastning.

Jag blir lite lycklig när jag inser att min sång är lite som kronärtskockan. Den riktiga skönheten blommar ut efter en ganska lång vila…