Sång och forskning

Sömnräddaren i nöden?

13 oktober, 2016

När jag har hållit i en körövning blir jag alltid väldigt pigg, glad sprallig. Jag må ha varit trött och halvdan när jag åkt dit men det släpper alltid när jag kommit fram. När vi har sjungit en stund känns det som jag klarar att möta alla hinder i världen.

Efteråt, när jag kommer hem, har jag inga problem att hitta på projekt. Jag är lycklig, glad och sugen på att göra något. Nu fick jag svaret! Efter lite letande blev jag betydligt klokare.

Dopamin, som utsöndras när vi sjunger i kör har inte enbart en välmående effekt på oss. Det är tydligen också en signalsubstans som utsöndras vid sömnbrist för att vi ska ”orka” vara vakna ändå. Kort och gott gör den oss piggare.

Tydligen kan alltför höga halter av dopamin orsaka sämre sömnkvalitet och vi kan ha svårt att somna.

Själv har jag inga bekymmer att somna efter en stunds nedvarvning men efter att ha läst den nedersta länkade artikeln fattar jag varför jag sedan länge har fått ge upp dator/mobilanvändande efteråt. De hjälper tydligen också till att höja dopamin.

För mig verkar dopaminets välmående effekter dröja sig kvar även efter jag har sovit. Jag är lika inspirerad när jag vaknar igen. Det är ändå härligt hur en körövning kan sprida glädje långt efter att sista tonen har tagits.

Vill ni läsa mer om sömn och dopamin finns det några artiklar här nedanför:

https://wemind.wordpress.com/2008/08/22/forskning-dopamin-haller-oss-vakna-vid-somnbrist/

http://4health.se/dopamin-stor-din-somn-ytterligare-en-anledning-att-undvika-telefonen-fore-sangdags