Sångglädje

Talangen och arbetet

10 oktober, 2016

När jag växte upp var jag som betuttad i tv-serien Fame. En serie om elever på en musik-, drama- och dansskola i New York som handlade om elevernas relationer till varandra och deras hårda arbete för att lyckas att följa sina drömmar.

Redan i introt sätter sig den tuffa danslärarinnan på en stol, dunkar med sin käpp i golvet och säger bestämt ”You´ve got big dreams, you want fame. Fame costs, and this is where you start paying. In sweat”.

Att utveckling kräver hårt arbete har varit min sanning på många sätt. Det har funnits ytterst få quick-fix och genvägar.

Det händer nog rätt sällan att någon vaknar upp en morgon och helt plötsligt kan sjunga som en gudinna, har ett konstnärligt uttryck, eller får en OS-medalj första träningen.

När man väl har hittat sin passion, det som i början känns som en förälskelse utan dess like, är arbetstimmar, envishet och disciplin det som skapar förutsättningarna för att lyckas.

Tillsammans skapar de en struktur att falla tillbaka på de dagar som förälskelsen inte är lika stark och den misslyckas att ge utvecklingsfasernas jobbiga moment ett rosa skimmer.

Ofta kan man behöva stöttning och vägledning på vägen men arbetet måste ändå läggas ner. Av en själv.

Att alla andra skulle lyckas med sina passioner utan ansträngning är i de allra flesta fall en ren inbillning. De övar, tränar och lägger ner timmar på att utföra sitt hantverk. Trots det är det lätt att tänka tanken när det låter så enkelt och ser så enkelt ut.

När jag var i tidiga 20-årsåldern kunde jag nästan bli provocerad när någon kom fram efter att jag sjungit offentligt och sade ”Vad härligt det måste vara att ha sådan talang”. Talang?? Gissa hur många timmar jag lagt ner för att det ska låta som att jag har talang??!! Fast det sade jag ju inte.

Det var inte vad jag definierade som en talang. Då. Tills jag insåg att alla andra som jag tyckte hade talang också övade sitt hantverk i många timmar.

Sång och musik är ett brett och stort område – vi har alla olika styrkor och intressen. Det är inget fel i det. Det är inte heller nödvändigt att jämföra sig med alla andras styrkor. Det räcker gott och väl med att utveckla sin egen.

I dag har jag inga problem när någon ger mig en så fin komplimang. Talangen skapas av många delar. Inte enbart perfekta förutsättningar!