Sång och forskning

En lång stund innan

22 juni, 2016

När jag tänker på en rolig aktivitet och hur den påverkar mig tänker jag märkligt nog uteslutande på de effekter som kommer under tiden och efter att jag är klar. När jag har haft kör-rep får jag energi som räcker långt efter vi har avslutat och det känns som att jag skulle kunna sätta igång med ett bullbak eller storstädning av huset i energiruset som dröjer sig kvar. Flera dagar. Det är dessutom väldigt roligt under tiden vi sjunger.

Jag tänker sällan på effekten som förväntan inför repet har.

I en artikel som jag hittade på Sveriges radios hemsida fastnade jag för ett citat:

”Det betyder väldigt mycket, man blir glad en lång stund innan och en lång stund efter”

SR hade hälsat på ett demensboende i Karlshamn där man bland andra aktiviteter lät boenden sjunga i kör en gång i veckan. Körsången blev väldigt populär och på boendet kunde man se en tydlig förändring i livsglädje.

På en skala 1-10 i boendets kvalitetsregister låg de flesta vårdtagare på en nia innan körledaren dök upp. Därefter halverades siffran och vissa låg till och med på en trea.

Det är ju fantastiskt!

Visst är det så att förväntan inför något roligt också borde räknas in i välmåendet? Att boka en resa eller en konsert långt innan det är dags hjälper i alla fall mig att bli lite uppiggad när allt känns grått och trist. Att ha något att se fram emot är en stor del av upplevelsen.

Från och med nu tänker jag njuta av både uppladdning, genomförande och den goa känslan efteråt. Det är solklart att det finns välmående effekter i alla tre delar!

Om du vill läsa artikeln och höra intervjun kan du göra det här.