Sång och forskning

En kvart om dagen

1 juni, 2016

Detta är ett inlägg om en mans upplevelse. Mannen var så imponerande och självklar i sina improvisationer och jag blev så inspirerad när jag såg hans föreläsning på youtube att jag måste skriva om det här.

Will Hewett, sångare och improvisatör, bestämde sig för att sjunga en kvart om dagen i ett års tid. Kvarten blev snart en timme lång och  trots att han var osäker på hur han skulle hinna varje dag märkte han att tiden löste sig automatiskt. Sångstunden blev inte ett tillägg till ett annars upptaget schema. Den blev mittpunkten på dagen. Den förändrade hans upplevelser av livet.

Det som började som en inomhusaktivitet började snart flytta sig ut. Både utomhus och runt om i världen. Han lyssnade in omgivningen och öppnade munnen. Det som kom ut – kom ut. Påhittade språk och melodier som ackompanjerades av omgivningens läten. Istället för att se sången som en aktivitet blev den ett sätt att lyssna in omgivningen och de egna upplevelserna.

Är det läkning och mindfulness? Ja, det tror jag verkligen! Det låter som en närvaro i stunden och sig själv på en mycket hög nivå. På ett aktivt, roligt och spännande sätt.

Professor Gunnar Bjursell citeras på Sveriges körförbunds hemsida.  ”Hjärnan är plastisk och påverkas av allt vi gör. Musik och sång är viktiga för uppbyggnaden av vissa funktioner”. Att Will Hewetts upplevelser har läkande och uppbyggande effekter på hjärnan finns det god vetenskaplig grund för att anta. Även om han själv inte ingått i något forskningsprojekt.

Jag är själv ingen improvisations-sångerska och kan känna mig lite skrämd av tanken att improvisera en kvart om dagen. Samtidigt kanske det är just det som jag skulle behöva. Det behöver ju inte ens vara bra. Jag gör det ju enbart för min egen skull i så fall. Processen har helt klart börjat. Tanken har infunnit sig. Nu ska jag bara våga.

Jag säger bara att det är ett MÅSTE att se dessa sju minuter. Jag kommer nog titta några gånger till =)

Här är föreläsningen om du vill se. 

Gå in och bli inspirerad av hans blogg här.