Sång och forskning

Mästarnas mästare

11 maj, 2016

I år har jag lyckats pricka in några avsnitt av Mästarnas Mästare när jag hamnat i tv-soffan. Jag är inte så sportintresserad egentligen men gillar att se alla återblickar och höra mästarna berätta om sina liv som elitidrottare. Att höra om beslutsamheten, kärleken till sporten och hur de lyckades ta sig dit är så inspirerande!

I år hade jag turen att pricka in ett avsnitt med Inez Karlsson som varit en super-jockey i USA. I höga hastigheter ska balansen vara tip-top och tekniken sitta i ryggmärgen. Det är många saker som skapar en vinnare men en en vinnarfaktor som Inez själv berättar om är att man måste vara lugn.

I mina öron låter det som att situationen att tävla en stor tävling, rida i extremt hög hastighet i ett oberäkneligt lopp skulle skapa totala motsatsen till lugn. Snarare att man blir taggad och peppad och i mitt fall livrädd!

Inez hade ett knep. Hon säger så här:

”Jag fick ju hästar att vinna som inte skulle ha vunnit.

Själva nyckeln när man är på ett djur och en häst är det ju viktigt att man är lugn. Så det var liksom bara att hålla sig cool och bara sitta och sjunga lite sånger”.

Hon berättade vidare för övriga deltagare att hon brukade sjunga Lisa Nilssons ”Himlen runt hörnet” och att det fungerade hur bra som helst!

Det är häftigt att hon upptäckte denna effekt med sången. Jag vill inte förminska hennes enormt hårda arbete och fantastiska jockey-teknik och tillskriva enbart sången hennes vinster. Så enkelt är det inte och det förstår jag också.

Jag hade aldrig lyckats med samma sak om jag hade satt mig upp på hästen och sjungit. Jag är helt övertygad om att jag hade studsat runt tills jag till slut hade fått galopptävlingen att se ut som en travbana (om publiken haft väldigt dålig syn..) när jag flög efter hästen hållandes i tyglarna. =)

Det verkar ändå ha varit en betydande del i hennes vinster. Det som gav henne det lilla extra!

Hennes upplevelser må vara unika i jockey-sammanhang för jag anar att sjungande jockeys inte hör till vanligheterna. Forskningen stödjer däremot det som hon säger. Vi utsöndrar kortisol när vi sjunger, vilket gör att stressnivåerna minskar. Vi blir lugnare och mår bra. Underbart att hon kunde se den kopplingen och låta den vara en del av vinstreceptet!

Här kan du läsa en studie som visar att vi får ett kortisol-påslag när vi tar sånglektioner.