Sångglädje

Sjungande vår

9 maj, 2016

Med våren kommer sången med förnyad kraft. Det är som att den stora sångskaran legat i ide de senaste fyra månaderna. Ska man kanske rent av säga att vi har en  ”sångfasta” mellan jul och Valborg? Förutom Melodifestivalen på tv får sångkulturen vila lite. Därefter tar det fart!

Det mest underbara jag vet med våren är all fågelsång.  När man hejdas av ett underbart fågelkvitter på morgonen fastän man egentligen har bråttom att gå ut och slänga soporna.  Daggdroppar på de nykomna, späda grässtråna omringas av fantastiska fågeltoner som gör daggen ännu mer strålande och glänsande. Om en enda liten solstråle smyger sig fram är dagens lycka gjord.  Beslutsamheten att pressa ner den förhoppningsvis sista soppåsen, innan hämtning, i den överfulla soptunnan kommer alldeles av sig. Det är som att tiden stannar upp de sekunder som man kan avvara i morgonbestyren. Det är magiskt på alla sätt.

Vi människor blir också lite mer sång-benägna så här års. Nyligen har vi sjungit ut vintern och in kom våren. Nu är den äntligen här ”Sköna maj”! Vi laddar för studenter som sjunger för hjärtans lust. Nu har de snart nått en viktig milstolpe i livet och mitt i befrielsen sjungs det traditionella studentsånger från flak och tjusiga bilar.

Det stundar allsång på både Skansen och Liseberg som med trallvänliga melodier fångar både unga och gamla. Vår gamla visskatt blandas med moderna låtar och artister. Det är en sångfest som engagerar stora skaror både framför och bakom tv-apparaterna. Programmens signum är energi och glädje och de är i ett ständigt förnyande koncept. Samtidigt som vår sångtradition manifesteras, är sånghistorien ett viktigt inslag. Låtar som varit populära de senast 75-80 åren fram till nutid får kraft i de tusentals människor som sjunger tillsammans!

Vi får inte heller glömma att midsommar är en sång- och danshögtid. Sången går som en röd tråd genom vårt traditionella firande. Midsommarstången ska ljudligt omringas av sång, lek och dans och därefter kanske vi väljer att sjunga en och annan snapsvisa till sillen? Vilken höjdpunkt om man hamnar på ett firande där någon tar fram en gitarr och vi får sjunga några goa låtar.

I teknikens guldålder är det inga bekymmer att välja låtar eftersom både ackord och texter finns lättillgängliga i mobilerna. För 15 år sedan blev urvalet lite mer begränsat (om man inte hade allsångshäften). Då var man tvungen att välja låtar som de flesta kunde största delen av texten på. Den musikaliska upplevelsen blev annars minst sagt lite märklig. Med försynt stämma försökte man komma på texten i verserna, som till största del blev mumlande ”blaj-ord”, medan refrängerna fick en skrålande kraft! Repertoaren var ofta en fyra fem låtar och många gånger var det låtar som hade hängt med ett tag. I dag har vi allsångshäften som en ständig följeslagare i fickan. Vilka möjligheter!

Sommarens minnen bäddas in i våra tankar och kroppar med hjälp av musik. På vintern räcker det att höra en av sommarens ”plågor” för att direkt kastas tillbaka till härliga, varma stunder, lukter och upplevelser! Det är dags att börja sjunga helt enkelt =)