Hinder i vägen?

Musikaliska människor

6 maj, 2016

Hur många gånger har jag inte fått höra kommentaren ”jag är inte musikalisk”? Jättemånga! Näst efter ”jag kan inte sjunga” är det den vanligaste kommentaren när jag möter människor, som inte har sångbakgrund, och hamnar i ett sångsnack. Någonstans har man lagt sig på en graderings-skala och bestämt sig för att det är där man ska vara.

Jag har egentligen inga problem med tankesättet att alla har olika förutsättningar och olika förmågor. Om man har artister och professionella sångare som måttstock för om man kan sjunga eller inte förstår jag också att man inte alltid upplever att man ”kan sjunga”.

Mitt problem är bara att många upplever att det är ett konstant tillstånd som inte går att förändra! Bara blotta tanken på att  sjunga skrämmer många vilket ofta skapar spänningar som motverkar den fysiska prestationen. Likaså känslan av att inte kunna. Har ni hört talas om en självuppfyllande profetia??

Alla människor som har lärt sig ett språk är musikaliska! Sångteknikerna flödar ofta naturligt i talet beroende på om man ska berätta en hemlighet, behöver säga till ungen för femtielfte gången att sluta spela innebandy på skolgården när man har bråttom hem, eller när man står på en fotbollsmatch och ser favoritlaget vinna. Vi behöver inte tänka så mycket för vi varierar oss utifrån situation och behov.

Vissa människor är duktiga på att härma dialekter och att härma andra människor. Vi skrattar och beundrar den förmågan. Där har vi facit. Det är inte för inte som den typen av ”framträdanden” fängslar. Det är svårt att härma uttal och melodier på ett naturtroget sätt. Det innebär också att vi alla har lärt oss en melodi som stämmer överens med den dialekt som vi vuxit upp med. De flesta har faktiskt lärt sig ett språk. Det är är super-musikaliskt skulle jag vilja påstå!

Jag förstår att steget mellan talet till sången kan vara stort och svårt men med övning kommer färdighet… Jag vill bara att alla ska förstå att man kan bli bättre och framförallt att det finns fler forum för sång än bara professionella scener. Duschen och bilen fungerar alldeles utmärkt. Det finns många ”våga sjunga-körer” ute i landet.

Det finns ett forum för alla =)