Sång och forskning

Kreativiteten mellan lådorna!

13 april, 2016

När det är sol, fåglarna kvittrar och värmen äntligen gjort entré är det lätt att glömma bort dagarna innan som var regniga och ruskiga. Det är lätt att ha energi till att starta projekt och aktiviteterna löper på ända fram tills läggdags. Det är härligt med våren!

Så var det inte förra veckan. Då var det mer läge att stänga ner städaktiviteterna och kura ner sig under täcket alldeles för tidigt (om jag ska vara helt ärlig). Tur i den själv-valda oturen skulle man väl kunna kalla det för rätt som det var hade jag lyckats hitta en jätte-inspirerande föreläsning om kreativitet!

Tania de Jong är en sångerska från Australien som även jobbar med att utveckla organisationer och företag. Hon skapar sociala broar, utmanar, skapar gemenskap och framförallt kreativitet genom att sjunga tillsammans.

Hon pratade om forskningen som gjorts om körsång och hur den påverkar oss men framförallt hade hon ett intressant sätt att se på vår tillvaro och hur sången kan spela en viktig roll i den.

Hon anser att vi har lyckats skapa en tillvaro där vi hela tiden hanterar olika fyrkantiga lådor – boxar. Vi bor i något som liknar en box, vi transporterar oss i en box, vi arbetar ofta i en box, när vi handlar i affären så handlar vi boxar, vi är sociala, kommunicerar och pratar genom en telefonbox osv. En stor del av tiden lever vi kort och gott i en fyrkantig värld både bokstavligt och bildligt talat.

Övertygande fortsatte hon så här:

”I believe that life really happens, our creative potential is unlocked between these boxes where our mind can roam.  In that space where we connect in loving relationships with others. Where we go into nature and where we do activities like meditation. But you know the best activity getting outside the box? Well of course that´s singing. Because the neuroscience of singing shows that when we´re singing our neurotransmitters (signalsubstanser) connect in new and different ways firing up the right temporal lobe of our brain. Releasing endorphins that make us smarter, healthier, happier and more creative. When we do this together with others this effect is amplified!”  ”This is a superduperdrug! It´s free, accessible to all, we all have a voice”

Genom sången blir vi smartare, hälsosammare, lyckligare och mer kreativa! Det är häftigt! Detta på grund av alla nya ”vägar” som skapas i hjärnan och temporalloben genom något så tillgängligt som körsång.

I vår vardag kan våra ”boxar” tyckas vara viktigare än något annat och visst finns det för all del både inspiration och utveckling även inom dem. För de flesta skapar de förutsättningar för en tillvaro som gör vi hinner och orkar med. När vi däremot tänker på livets roliga händelser är den kategorin ganska underrepresenterad skulle jag tro. Då kommer man istället ihåg en härlig middag med kompisar, utflykt, resa eller en konsert. Något som intensivt gjorde att vi fick möta något nytt – utanför boxen.

Filosofiska teorier spekulerar i att vår hjärna utvecklades tillsammans med musik och sång som en överlevnadsmekanism. De Jong berättar att innan det fanns regeringar och nationer sjöng grupper och stammar tillsammans för att bygga lojalitet, förmedla livsviktig information och varna fiender. De som sjöng bra överlevde bokstavligt talat. Att sången har fyllt en viktig social funktion sedan urminnes tider råder ingen tvekan om.

Kreativitet är den egenskap som företagsledare anser vara viktigast enligt undersökningar. Jag tvekar inte i min övertygelse att Tania de Jong kan få den att spraka hos dem hon möter genom att sjunga med dem!

Vill du se hela föreläsningen kan du göra det här.