Sång och forskning

Vårdarsång

6 april, 2016

Häromdagen hittade jag en så härlig artikel. Vid Mälardalens högskola hålls kurser i ”vårdarsång” för att träna vårdare av gravt demenssjuka i sånger som vårdtagarna lyssnade på när de var unga. Kursen hålls för dem som inte har koll på repertoaren men också för att vårdarna ska tränas i att utföra tungt arbete samtidigt som de sjunger.

Lena Marmstål Hammar har disputerat med en avhandling om forskning gällande vårdares sång för demenssjuka. Gravt demenssjuka är många gånger motsträviga och aggressiva mot vårdarna när de ska ta hand om dem. När vårdarna sjöng låtar från vårdtagarnas ungdom ändrades sinnesstämningen. De blev mer positiva och medgörliga. Tidigare forskning har även visat att sången ger bättre hållning och förbättrat sättet som som de använder sina sinnen.

Hon förklarar det bland annat genom att musik är direkt kopplade till våra känslor!

Det är underbart att Mälardalens högskola har snappat upp detta och skapat en sådan kurs. Tänk att kunna ge det till de demenssjuka och även underlätta arbetet för vårdarna. Heja dem!

Läs gärna hela artikeln här.