Sångglädje

Writing´s on the wall

4 april, 2016

Jag fullkomligt älskar den! Sam Smith och hans ”Writing´s on the wall” går varm i högtalarna så fort jag får chansen. Som sångpedagog skulle jag kunna dissekera hans sångteknik och låtens uppbyggnad för att göra en hyfsad analys av vad det är som troligtvis gör att jag tycker att den är bra. Det är bara att det är totalt ointressant. För mig. Jag älskar den och det räcker. För mig är upplevelsen betydligt djupare än tekniken, texten och harmonierna. Det är något magiskt med den i mina öron och hjärtat verkar ståndaktigt hålla med. Jag blir sjukt berörd och kan sitta och gråta mig genom refrängerna ena gången och skråla med av lycka andra gången.

Det här med musiksmak är ju så privat bara. Det känns som att jag blottar hela min själ för allmän beskådan nu när jag har kommit ”ut”. Det som jag tycker är innerligt och dramatiskt är blaha blaha för någon annan. Det har jag lärt mig. I vissa perioder tyckte jag att frågan ”Vad lyssnar du på för musik” var väldigt jobbig. ”Vad ska jag säga? Ska jag säga den musik som jag gillar och som förväntas av mig i sammanhanget eller ska jag våga outa mina ”ful-låtar”. Shit så knäppt! Det säger nog mer om min önskan om att prestera rätt i ett sammanhang där det inte finns så mycket rätt eller fel. Egentligen. Det som berör mig berör ju mig. Inte så svårt! Det är en bra sak oavsett hur ”rätt” det nu kan tyckas vara.

Trots mina egna funderingar har jag alltid lyckats att se musiken som något mer än ”bra” eller ”dåligt” och har alltid försvarat musikens funktion. Musik kan vara nostalgi, framtidstro, överlevnad men också en förutsättning för sociala kontakter. Oavsett om det är bugg, lindyhop, salsa eller dubstep får musiken en dubbel betydelse. Klart man blir peppad inför lördagskvällen om man får höra sin favoritlåt att dansa till redan på onsdagen.

Jag är inte längre orolig för att jag ska ses som konstig eller som någon med ”dålig” musiksmak. Jag blir berörd av det jag blir berörd av. Andra får väl bli berörda av det de blir berörda av. Det är jag väldigt ödmjuk inför.

The writing´s on the wall…

Vågar du komma ut ur garderoben? Skriv gärna några rader om låten som går varm på din spotifylista just nu =)