Sångglädje

Träna smart

28 mars, 2016

När jag var yngre och skulle lära mig en ny låt hade jag en inlärningsteknik som inte var så värst effektiv. Jag sjöng låten från början till slut och hoppades innerligt att det skulle bli bättre och bättre för varje genomsjungning. Ärligt? Hur tänkte jag där? Jag kom ju knappt ihåg vad jag hade gjort.

Det är möjligt att känslan av att lyckas ta sig igenom låten på typ tredubbla tiden var roligare än att punkt-öva fras för fras. Har inget bra svar. I ärlighetens namn blev det måååååånga inlärningsfel och senare fick jag ägna mycket energi åt att korrigera.

Jag levde också i tron att om jag sjunger fel 99 gånger och gör rätt en sista gång så är det sista gången som visar vad jag har lärt mig! Ha, ha! Vilket skämt! Till och med den mest osmarta statistiker kan ju se hur tokigt det låter!

Med lite hjälp fattade jag det ologiska i mitt sätt att öva! Det var som ett uppvaknande. Vilken skillnad det blev dessutom!

Vad lärde jag mig då? Jo, att jag måste:

  1. Öva in kortare partier tills de sitter ordentligt innan jag går vidare till nästa.
  2. Svåra melodislingor måste övas flitigt separat innan jag kan sätta ihop dem med resten.
  3. Börjar jag bli ofokuserad måste jag ta en paus från frasen jag jobbar med.
  4. GÖR RÄTT!

Även om det kanske gav en annan känsla under övningen måste jag säga att detta är en riktig tidssparare. Känslan efteråt när en låt och teknik sitter i ryggmärgen är obetalbar! I dag har jag sällan tid i överflöd och behöver träna smart för att hinna. Ja, egentligen göra det mesta i livet smart =).