Sång och forskning

”Dejting-kör” blir nya trenden!

2 mars, 2016

Att oxytocinet ökar när vi sjunger är väl känt från vetenskapliga studier (både körsång och under sånglektioner). Det låter ju strålande i mina öron. Frågan är bara vad oxytocinet har för effekt på oss.

Jo, oxytocin gör att vi har lättare för att ta sociala kontakter, vi blir mindre egoistiska och känslan av lugn och ro ökar.

En mindre studie visade att oxotocin också ger en annan spektakulär effekt. Även om studien är liten och på så sätt bara kan ge en indikation är det väldigt spännande! Resultaten som framkom borde vara alldeles tillräckliga för att flytta den stora “nät-dejting-rörelsen” till en andraplats. Istället borde vi i framtiden ha dejting-körer!

50 kvinnor ingick i ett experiment där kvinnorna fick puffar av nässpray. Hälften fick placebo och hälften fick oxytocin. I försöket skulle de spela Pictionary med män i tio minuter. Därefter skulle de svara på några frågor om mötet med männen. Med kompletterande interaktioner och beteendeobservationer kunde forskarna se en markant skillnad hos kvinnorna som fått oxytocinpuffar och de som fått placebo. De singelkvinnor som fått oxytocin hade knutit an till männen mycket starkare (forskarna förklarade att de kvinnor som lever i en relation verkar ha ett större oxytocinpåslag från början och därför blir effekten inte så stor). Ett kärlekshormon med andra ord!

Det är ju bara så häftigt! Det är inte bara glädje som kommer ur körövningarna utan det är också kärlek! Jag är inte förvånad. Singlar borde ju vallfärda till olika körer för att få sitt oxytocinpåslag och kanske till och med träffa någon på plats. Med andra ord blir sångdejtandet säkerligen det nya detjt-trenden! Jag är övertygad =)

Läs gärna mer om kärleks-experimentet här.

Läs gärna en studie som visar att oxytocin ökar vid sånglektioner här.