Sång och forskning

Kärlekens eller sjukstugans februari?

15 februari, 2016

Jag älskar när februari kommer. Ljuset börjar titta fram på morgnarna och man kan äntligen se sina fötter igen klockan fyra på eftermiddagen. Fettisdagen får man ju inte glömma. Det kan förgylla hela året om man får bakat den perfekta semlan (eller köpt). Luften är frisk och nästan så krispig att man kan ta på den. Jag blir lite av en junkie på blå himlar. Stunderna när den klarblå himlen tittar fram är rena lyckorus för mig. För att inte prata om den ständiga påminnelsen om att vi ska älska varandra lite mer  inför alla hjärtans dag! Det är tydligt en viktig månad på året.

Än så länge har familjen klarat sig från både förkylningar och magsjuka peppar, peppar… Tidigare år har det varit mer regel än undantag. Det är helt klart baksidan av februari.

Man kan bara hoppas att de klarblå himlarna och ljuset som dyker upp når ända fram till sjuk-soffan om man nu inte har sådan otur att man lyckas sova bort alla dagens ljusa timmar. Den krispiga luften får upplevas när provianten i skåpen tagit slut och de alldeles för pigga barnen med 39 graders feber börjar bli griniga av hunger. Ska man lyckas behålla sin perfekta semla får man knipa ihop. Både fram och bak.

Ett sångtips är att ladda upp ordentligt med antikroppar redan i januari genom att sjunga i kör. Vetenskapliga studier har visat att en särskild antikropp (IgA) ökar markant när vi sjunger tillsammans! Den finns i munhålans och svalgets slemhinnor och har till uppgift att mota bacillerna redan på vägen in. Ännu mer när man framträder inför publik. Det kanske har hunnit bli för sent för årets sjuksäsong men glöm inte vad jag sagt till nästa år. Finns det ingen kör tillgänglig kanske man kan börja grannsamverka?

Här finns en länk till en sammanfattning av en sådan studie för den intresserade =)