Sång och forskning

Ever thought about having a ”voice lift”?

3 februari, 2016

 

Härom veckan såg jag en fantastisk föreläsning med röstläkaren Henrik Widegren på nätet. ”Rösten hörs mer än orden”. Som en informationskatapult berättade han entusiastiskt om de vetenskapliga studier som visat hur vi uppfattar personer med olika röstyper. ”Folk spenderar miljarder på att se unga ut men väldigt få tänker på att låta unga”.

Tankarna föll snabbt på en artikel som jag läste för några år sedan. Torsten Flinck beskyllde Mikael Persbrandt för att ha stulit Flincks röst. Menade han att det var ett medvetet drag från Persbrandts sida för att uppfattas som den spännande, manliga och attraktiva man jag uppfattar honom? Att rösten egentligen är Torsten Flincks?? Är jag grundlurad?

Efter att ha sett föreläsningsklippet tre gånger på raken insåg jag att den timmen var en väl investerad aha-upplevelse.

Själv har jag aldrig känt mig begränsad i min talröst, vilket jag tror till stor del beror på att jag som liten hade ett brinnande teaterintresse. Genom scen- och teaterträning fick jag lära mig att använda talrösten på olika sätt. I efterhand kan jag se att jag omedvetet har använt dessa kunskaper på olika sätt i olika sociala situationer. Både som hotellreceptionist, lärare, tröstare, inspiratör, ledare osv. Det finns sociala koder kopplat till röstanvändandet och jag skulle aldrig komma på tanken att använda min fylliga talar-röst när jag pratar i telefon på bussen eller ska trösta barnen.  Jag känner nog att jag har koll.

Widegren berättar i föreläsningen att studier har visat att beroende på röstläge och hantering kommer vi bland annat att uppfattas som attraktiva/mindre attraktiva, unga/äldre och ledare/mindre bra ledare.  Att se dessa sociala mönster som finns dokumenterade kopplade till talrösten var väldigt intressant!

Jag får nog ändå konstatera att Mikael Persbrandts röst är hans och ingen annans. Röstlägen och melodier kan användas på så många olika sätt av en och samma person. Vad Persbrandt har tillgodogjort sig i tal-teknisk väg för att skapa sitt uttryck under vägens gång känns ointressant nu. Jag gillar hans uttryck precis som det är =)

Om du vill se föreläsningen så finns den här.

Här kan du läsa artikeln med Torsten Flinck.