Sångglädje

Vågar du öppna dig?

1 februari, 2016

När jag skulle handla i mataffären förra veckan hände något oväntat. Jag stod i kyldisken och lastade ner mjölk i kundvagnen när jag såg att en äldre farbror var på väg åt mitt håll. Han såg så snäll ut men rörligheten i benen verkade inte riktigt vara på hans sida. Det tog en liten stund för honom att ta sig fram och jag förstod snart att han sökte kontakt med mig. Jag sade hej och log.

Snacka om förvåning när jag förstod hans ärende. ”När jag såg dig blev jag så sugen på att prata lite” sade han. ”Nämen vad trevligt” svarade jag. Egentligen hade jag lite bråttom men en liten pratstund kan man ju alltid avvara tänkte jag. ”Ja, och så blev jag så sugen på att ge dig en kram” fortsatte han. Gapande fick jag fram ”Jaha, blev du det?. ”Får jag ge dig en kram” frågade han lite försynt. I några sekunder tänkte jag febrilt. Vad är det värsta som kan hända? Att han snor mina pengar? Ja, ja men då får jag väl jaga efter honom i så fall. Jag hinner säkert ikapp. ”Ja, men det är klart att du kan få” svarade jag. Där stod jag i mataffären och kramades med en vilt främmande farbror. En väldigt odramatisk upplevelse egentligen men det var utan tvekan min första ”främmande farbror i mataffär kram”.

Kanske är han en kramspridare här i världen? Kanske har något hänt i livet eller med kroppen som gjort att han blivit lite extra kramgo på äldre dar? Det spelar ingen roll. Han vågade blotta sig fullkomligt och be om en kram. Det hade inte jag vågat.

Att låta en publik/medmusikanter komma nära ens hjärta är också väldigt läskigt. Fast underbart. Att inte skydda sig med murar av teknik, en rollkaraktärs känslor eller något manér är naket och blottande även för mig. När jag sjunger det som jag behöver berätta, även genom en rollkaraktär, är jag tvungen att gräva djupare än så. Tekniken och karaktären får sitta i ryggmärgen och inte agera som ett skydd. Det är då sången berör på riktigt. Inte minst mig själv…

Jag kanske inte blir någon ”kramare” i mataffären men jag har bestämt mig för att ge hela mig genom sången. På vinst eller förlust. Rätt gött ändå =)